Hopp til innhold

Bokbloggerne - de nye synserne

Bak navn som «Bokelskerinnen», «Knirk» og «Dipsolitteraten» skjuler det seg mennesker med en felles lidenskap – de elsker å lese, og de blogger om det.

Bokbloggere

Blogger som handler om bøker og litteratur skyter opp som paddehatter på nettet.

Foto: (Montasje) / NRK

  • Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Bokbloggerne utfordrer den litterære samtalen og det etablerte kritikk-hierarkiet med sin egen smak og sin egen dagsorden. Hør hva de «tradisjonelle» anmelderne mener om dette i Bok i P2 .

Litteraturkritiker Knut Hoem møter blant andre Norges beste blogger – « Virrvarr », og bokbloggeren « Bokdama ».

Stort nettsamfunn

Fenomenet tiltrekker seg stadig flere som har noe på hjertet. I løpet av få år har bokbloggere vokst seg til et stort samfunn på nettet. For disse bloggerne elsker opplevelsen som bøker gir.

– Når du har hatt en stor opplevelse, har du lyst til å dele det med noen, sier Lise Grimnes, som blogger om bøker under navnet Knirk .

Hun publiserer innlegg flere ganger hver uke.

– Når jeg vet at jeg har mange lesere, må jeg jo blogge litt, sier hun til Bok i P2.

Kommet for å bli

– Jeg har selv fått åpnet helt nye verdener, og lest bøker som jeg ikke ellers ville tenkt på, sier hun om det å lese andres blogger.

Knirk har stor tro på bloggingens fremtid.

– Jeg ønsker meg mer diskusjon, og at denne arenaen brukes, sier hun.

Vil hjelpe debutantene

Utenfor Norge har litteratur-blogging vokst seg stort, og på bokmessene i både Europa og USA har bokbloggere nå fått egne stands og samlinger.

– I utlandet blir bokbloggere betraktet enda mer profesjonelt enn her. Der er det vanlig at de har kontakt med flere forlag som sender anmeldereksemplarer, slik de gjør til journalister, sier Elin B. Johansen – som blogger på Bokelskerinnen .

I høst var hun på topp blant bokbloggerne her i landet, ifølge Bloggbarometeret Bloggurat . Johansen har også en stor leserskare som følger den engelske versjonen av bokbloggen hennes – The Norwegian Book Girl .

– Jeg er mest opptatt av å spre kunnskap om litteratur, om debutanter og få folk til å lese mer. Det er viktig for meg. Hvis jeg kan hjelpe en debutant til å få flere lesere, er det kjempebra, sier hun.

Om egne interesser

Janicke Heldal Stray – alias Janke – har selv fulgt Knirk siden hun begynte å blogge. Nå blogger hun om alt fra lyrikk til reiselitteratur. Hun synes det er fint å få tilbakemeldinger og kommentarer på ting hun har skrevet.

– På denne måten varer bok-opplevelsen enda lenger sier Heldal Stray.

Nisjebloggere har en undervurdert stemme, mener hun.

– Det er ofte jeg er uenig med det som står i avisene. Da har jeg ikke noen annen mulighet for å ta til motmæle enn ved å blogge om det, sier hun.

Delta i debatten

Hva mener DU om bokblogging? Diskuter #bokblogg på nrkbok på Twitter .

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters